Fruit (of iets anders) doorgeven

Een wat moeilijk uit te leggen oefening, maar erg leuk om te doen. Ga in een kring staan. Één speler begint door een andere speler aan te wijzen en een fruitsoort te noemen. De aangewezen speler legt zijn hand op zijn hoofd, ten teken dat hij voorzien is van een fruitsoort, en wijst een andere speler aan en noemt een andere fruitsoort. Zo gaat het door totdat iedereen zijn hand op zijn hoofd heeft, m.a.w. iedereen heeft een fruitsoort ontvangen.

Een fruitsoort mag slechts 1 keer voorkomen. Nu mag iedereen zijn hand van zijn hoofd halen (dat is alleen maar nodig bij de eerste ronde) en vervolgens wordt het fruit doorgegeven zoals in de verdeelronde is aangegeven. Dus de eerste speler wijst weer naar degene die hij in de eerste ronde aanwees en noemt dezelfde fruitsoort. De aangewezen speler geeft vervolgens zijn fruitsoort weer door aan de derde speler zoals hij ook in de eerste ronde deed.

Tot nu toe stelt de oefening weinig voor, maar het wordt moeilijker als je meerdere dingen tegelijk door gaat geven. Dus na een paar keer geoefend te hebben met het fruit, wordt er een nieuwe categorie aan toegevoegd, bijvoorbeeld kleuren, automerken etc. Er wordt weer een verdeelronde gedaan (niet dezelfde aanwijzen als bij het fruit!) met hand op het hoofd leggen en vervolgens worden de dingen doorgegeven. Elke speler moet dus opletten of hij zijn fruitsoort of kleur (of automerk, als er drie dingen tegelijk doorgegeven worden) hoort en vervolgens doorgeven.

Voorbeeldsituatie met vier spelers: A, B, C en D. In de eerste ronde wordt fruit doorgegeven: A -> D appel, D -> C peer, C -> B banaan, B -> A kiwi. Dit rondje moet dus steeds worden herhaald: zodra speler C de peer binnenkrijgt, geeft hij de banaan door aan speler B, die vervolgens de kiwi doorgeeft aan A enz. Na een paar rondjes worden ook kleuren doorgegeven: D -> B rood, B -> C geel, C -> A blauw, A -> D groen. Speler B moet nu dus opletten of hij een banaan binnenkrijgt (dan moet hij de kiwi doorgeven aan A) of de kleur rood (dan moet hij geel doorgeven aan C).

Scroll naar boven