Bedrijfsdeur

De Bedrijfsdeur is een combinatie tussen de Soap en de Draaideur. Je speelt hierbij zoals in een draaideur steeds met de twee spelers die vooraan staan en er kan door gewisseld worden door een +1, -1 etc. Echter zijn alle scene’s aan elkaar gekoppeld omdat ze bij eenzelfde bedrijf plaatsvinden en dezelfde speler in verschillende scenes toch hetzelfde karakter is.

Dood of Verliefd

Twee spelers vragen een locatie voor een scène. Ze spelen daarna een vrije impro van één minuut, waarin we zien of het duo verliefd op elkaar wordt, of elkaar vermoordt.

Deze game is ook bekend als Moord, en eerder als Verliefd in een minuut.

‘s Werelds slechtste

Aan het publiek wordt een handeling gevraagd die vervolgens op ‘s werelds slechtste wijze wordt uitgevoerd (‘s werelds slechtste manier om een vis te vangen, om je buurvrouw te vermoorden, om je vriendin te vertellen dat ze een snor heeft etc.), en dat binnen een minuut. De spelers komen om beurten opgerend en het publiek wordt uitgenodigd om hardop mee te tellen. ‘s werelds slechtste manier wordt ook wel eens als toegift gespeeld, waarbij de beide teams het gezamenlijk aanpakken.

Zie ook Tien manieren om…

Bak des doods

Dit is een game waar Kattekwoad uit Utrecht de show mee stal op het NSK 2003. Een gegarandeerd succes op demo’s en andere gelegenheden waar je speelt voor een publiek dat je graag in een melige stemming wil krijgen!! 

In feite is dit een “zoveel mogelijk op en af“, alleen dan met een gevaarlijk tintje eraan.

Men zette een bak water neer;
Men steke daar zijn hoofd in;
De andere drie spelers spelen een vrije impro-scène.
Als iemand vermoedt dat de persoon in de bak water dreigt te verdrinken, vindt deze een reden om de scène te verlaten en lost deze de speler in de bak water af. Als deze speler de scène in komt vindt hij óf een reden om te verklaren waarom hij kleddernat de scene in loopt (‘goh, wat regent het buiten!’), óf iedereen negeert dit feit volkomen en doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat er voortdurend druipende mensen de scène in en uit lopen.

  • Pas op als je dit doet in de buitenlucht; je kunt er goed verkouden van worden!
  • Als je deze game speelt, merk je dat je longinhoud kleiner is dan je altijd dacht. Dat is dus op en af rennen als een stel gekken! Meligheid ten top!
  • Leg handdoeken klaar en wees je ervan bewust dat de vloer kleddernat en spekglad gaat worden.

Deze game is in 2016 gespeeld met een bak vanillevla, ook wel ‘De bak des vla’ genoemd. Weet waar u aan begint.
Deze game is in 2016 gespeeld door Impact uit Arnhem met een camera onder de bodem. Het videobeeld van de panikerende drenkeling werd geprojecteerd op een scherm achter de spelers.

Toegevoegd door Loes van Schwung.

Beste manier om…

De presentator vraagt aan de hand van een van tevoren opgestelde (maar aan de spelers onbekende) lijst aan alle spelers (beide teams) hun idee te spelen van de beste manier om (bijvoorbeeld) het uit te maken. De spelers, die hierdoor geinspireerd raken spelen een kort stukje (enkele seconden).

Deze game is ook bekend als Slechtste manier om …. en vergelijkbaar met ‘s Werelds Slechtste

Bureaucratie

Bureaucratie

Gebaseerd op het verschijnsel bureaucratie, waarbij vaak veel handelingen moeten worden uitgevoerd om een bepaald doel te bereiken.

Er wordt een doelhandeling gevraagd (bv. tandenpoetsen) en één of twee andere handelingen (bv. appels plukken) die schijnbaar niets met de eerste handeling te maken hebben. In de scène die daarop gespeeld wordt blijkt dat de doelhandeling fysiek niet uitgevoerd kan worden zonder de andere handeling(en) eerst uit te voeren. Bijvoorbeeld: er is geen tandpasta en om zelf tandpasta te maken is er appelmoes nodig en moet je dus appels plukken. Het is mooier als er echt een fysieke afhankelijkheid is (dus niet “Hier op het bordje staat dat het moet”).

Afhankelijk van de gewenste lengte van de scène kun je je alleen op de handelingen focussen of er een uitgebreide free impro omheen bouwen.

Voor het eerst gespeeld door Pro Deo Wit op het NSK 2004.

Cluedo

Cluedo

Drie spelers verlaten de zaal. De overgebleven speler (eerste speler) vraagt aan het publiek een beroep, lokatie en een moordwapen (willekeurig voorwerp). (De volgorde is alfabetisch.)

Als de gegevens nog een keer (zachtjes) herhaald zijn, komt de tweede speler terug. Via gebaren, geluiden en jabbertalk (nep-praten) probeert de eerste speler de gegevens in de juiste volgorde door te geven. De tweede speler speelt de eerste speler na, en als hij/zij denkt te weten wat het is, geeft hij de eerste speler een hand. Als hij weet wat het moordwapen is, dood hij de eerste speler met dit voorwerp. De eerste speler gaat zitten en de derde speler komt op. Het proces herhaalt zich, tot ook de vierde speler van de derde speler de gegevens heeft gezien.

N.B. de gehele tijdsduur van deze spelvorm is 3 minuten, dan wordt door de rechters afgeblazen.

Variant: Blinde cluedo. Deze gaat net als een gewone cluedo, alleen zijn nu alle spelers nu geblindoekt.

De laatste minuut van…

De laatste minuut van…

GEZIEN BIJ DE LAMA’S

Deze game lijkt op de “Tien manieren om…”. De spelers laten verschillende oplossingen zien voor de laatste minuut van een persoon of gebeurtenis (bv. De laatste minuut van de Titanic). De persoon of gebeurtenis wordt aan het publiek gevraagd.