Herinnering

Remembrance

Eigenlijk is dit een variant van de “Het Spijt Me”/”De Wand”, waarin het verhaal niet alleen wordt verteld, maar ook wordt uitgespeeld. Vraag aan het publiek een relatie tussen twee mensen.

Twee mensen komen elkaar na lange tijd tegen. In het verleden is er iets tussen hen gebeurt; wat dit is ontrolt zich in de loop van de scene (dit brengen de spelers met z’n 4en tot stand). Eerst kletsen de twee spelers wat over hoe oud ze zijn geworden etc, dan nemen ze plaats op een bankje (aan de zijkant vooraan op het podium) en zeggen ze iets dat een flashback triggert. De twee andere spelers spelen deze flashback uit.

Stukken van het gesprek tussen de oudjes uit het heden worden telkens met flashbacks afgewisseld, totdat de climax van het verhaal is bereikt. Dan vinden de oudjes een manier om weer uit elkaar te gaan (met ruzie of met vergeving).

Variant: Seniele Remembrance
Bedacht door Schwung! en voor ‘t eerst uitgevoerd door Prung! op het NSK 2004.

In plaats van twee oudjes die elkaar tegen komen, hebben we hier te maken met een seniele bejaarde en diens verzorger. In plaats van een relatie vraag je aan iemand uit het publiek, die zich oud voelt om iets waar deze persoon uren over zou kunnen vertellen (bijv zijn huwelijk).

De bejaarde begint tegen zijn verzorger aan te praten over deze gebeurtenis. De andere twee spelers spelen de flasback een stukje uit op een normale manier. Opeens doet een van de twee flasback-spelers iets heel geks, bijvoorbeeld veranderen in Titan The Destroyer. Dan grijpt de verzorger in door te zeggen: “maar maar, meneer Hermsen, dat kan toch helemaal niet? volgens mij bent u nu aan het overdrijven.” De bejaarde corrigeert het, en de flashback gaat weer normaal verder.

De kunst is om ondanks alle gekkigheid tussendoor, samen telkens zodanig goed te corrigeren dat er uiteindelijk toch een logisch lopend verhaal wordt verteld met een begin, midden en eind!

Een melige variant, die misschien niet altijd lukt, maar leuk om te spelen en wellicht ook een goeie als oefening om blokkades te leren corrigeren.

Deze game is ook bekend als Herinnering.