Britse opening

Britse opening

In de Britse opening mag pas gepraat worden als alle spelers op het podium staan. In de praktijk betekent dat, dat de spelers een voor een het speelvlak op komen en een handeling inzetten (vraag bijvoorbeeld een locatie). De spelers nemen de tijd om zo een sfeerbeeld op te bouwen, waarin onderlinge contacten gaan ontstaan.

De bedoeling van deze opening is om uit dit stille spel iets te laten ontstaan. Pas dan mag er gepraat worden. Een enorm leerzame opening voor teams die vaak in gebabbel verzanden.

Variant: Franse opening
De Franse opening is ontstaan uit de letterlijke omkering van de Britse opening: je mag pas opkomen als iedereen heeft gepraat. Dit kun je het beste aanpakken door in het begin met alle spelers achter het gordijn te gaan staan. De spelers vormen een familie en het speelvlak voor het gordijn is een bepaalde ruimte in het huis. De spelers bevinden zich aanvankelijk buiten deze ruimte, maar het publiek hoort hen wel praten. In deze gesprekken worden de personages ingezet en het eerste spelaanbod.

Vervolgens kunnen de spelers tijdens de scène de kamer inwandelen en daar iets gaan doen. Hierin kan naar hartelust gevarieerd worden. Spelers kunnen naar binnen en weer naar buiten lopen, het accent van de scène kan zich verplaatsen tussen het speelvlak en achter het gordijn.

Bedacht door team Kaneel tijdens het lustrumtoernooi van Pro Deo.

Deze game is ook bekend als Franse opening.

Gamesoort: ,